Na mijn werken in de fotografie heb ik veel verschillende dingen gedaan om aan de kost te komen, maar ik heb altijd een lijntje met de fotografie gehouden. Soms wat dunner, soms héél dun en soms wat steviger. Bijvoorbeeld als er een groepje was waarin ik me thuis voelde en ik dat per individu wel wilde portretteren.

Toen ik ‘n keer zelf onderwerp was -als danser- op een grote plaat op een expositie van Jos, vond ik dat een heel speciale ervaring. Ik voelde voor het eerst hoe het is om niet als persoon op de foto te staan, maar als onderwerp waar de fotograaf zich mee uitdrukte. Dienstbaar aan de andere kant.

Dynamiek

Nu ben ik met pensioen, tot aan deze gezegende tijd heb ik veel andere dingen ondernomen: mensen begeleiden, dansworkshops geven, trommelworkshops organiseren en uitvoeren, opleidingen gedaan, als klusjesman gewerkt. Maar nu is de druk er af. Nu mag het ontstaan, vanuit zichzelf, vanuit mijzelf. Genieten.
Ik ben nog niet uit “uitgedrukt”. Ik wil nog wat met en zonder camera, mensen ontmoeten, ze portretteren. De tijd nemen. Verdiepen.

Dans

Mooie gedachtes over dans komen uit een interview met Pablo Picasso*)

Waarom dans je?
– Er is geen waarom. Ik dans
Ben je een beeldend kunstenaar die danst?
– Ja, of een danser die schildert, wat je maar wilt
Sinds wanneer dans je?
– Altijd al
Wat denk je als je danst?
– Ik denk niet, sorry
Wat voel je?
– Liefde
Liefde?
– Ja, ja
Maar waarom?
– Er is geen waarom voor liefde
Voel je nog iets anders?
– Het leven
Hoe bedoel je?
– Sommigen, ‘n enkeling slechts, doen op deze aarde waarvoor ze gecreëerd zijn. Ze leven.
Anderen overleven; wie danst, leeft
Is dansen essentieel?
– Is ademen essentieel? Heb ik je eigenlijke vraag beantwoord?
Maar er is een prijs voor die keuze
– Voor dansen? Ja, die is er
Is het duur?
– Laat maar zitten
Heb jij deze prijs betaald?
– Ik betaal nog steeds
Je zou voor iemand moeten dansen
– Niet alleen maar voor iemand, of met een reden zou ik zeggen. Je danst omdat je geboren bent om te dansen. Net zoals je schildert omdat de schilderijen al in je leven. Je bevrijdt ze alleen maar; zo is het ook met de dans. Ze beweegt in je, als je haar niet bevrijdt is ze in staat om… Ik weet het niet eens! Een mier doet zijn werk zonder dat te bevragen, vogels vliegen zonder vragen te stellen, de vissen zwemmen. Mannen, sommigen doden, anderen doen liever waarvoor ze gemaakt zijn: Liefhebben.

– Ik dans, schilder, heb lief
Dans je altijd?
– Alleen als ik ervan houd
Wanneer houd je ervan?
– Als ik dans

*)Althans, zo kwam deze tekst tot mij. Op het web vond ik verschillende Engelse versies, daar heb ik van gebruik gemaakt om deze vertaling wat op te vijzelen.

“Ik wil mensen fotograferen zoals ze zijn,
niet alsof ze zitten te wachten tot ik de foto maak.”

HANS VAN WAYENBURG : FOTOGRAAF

contact