Klik, tik op de fotootjes

Deze foto’s laten veel aspecten van mij zien. De neutrale, afwachtende Jos in de eerste foto; de blik die mijn partner ook wel “ernstig” noemt, maar zo voelt dat niet van binnen.
De vriendelijke Jos, de donkere bril geeft nog wat power, anders wordt het allemaal té… Als ik ooit een boek had geschreven, zou dit de omslagfoto hebben kunnen zijn. Maar vooruit, op een dichtbundel is ook goed. Ik ben hier een mix van intellectueel en kunstenaar. Dat past me wel.
Het derde portret vertelt een verhaal. Van mijn dierbare boeken, van mijn eerste schreden in de fotografie met portretten van leuke jonge vrouwen, van elementen uit mijn fotostudio. Maar ook van mijn latere foto’s van Willem en Dineke, als dansers. Het is het verhaal van studie, fotografie en dans ineen. Denken, kijken en voelen.
Met haar voel ik me duidelijk op mijn gemak. Deze etalagepop was mijn eerste model. Samen met een vriend droegen we haar over straat. Ze staat voor een zeer ondeugende periode, toen de wereld aan mijn voeten lag, en ik een groot spelend kind was. Dat zit nog steeds in mij, maar wat meer verscholen.
Op de vijfde foto zie ik mezelf als psycholoog. Invoelend, aandachtig. Gaandeweg maakte de psycholoog ruimte voor de danser, de fotograaf, de lijfwerker. Maar hij is een onvervreemdbaar deel van mij. En aangezien ik vaak genoeg met mezelf in de knoop lig, kijk ik niet zo snel meer op van problemen van anderen. De meeste begrijp ik uit ervaring…
Op de laatste een ondeugende blik die ik niet van mezelf ken. Maar vooral ook een vriendelijke man op leeftijd. Zo lang die vriendelijke blik blijft, zal ik over mijn leeftijd niet klagen, althans niet te vaak…

Jos

Klik of tik op de fotootjes om ze groot te zien